De Japanse thee traditie

3 maart 2022

 

De MATCHA CEREMONIE
Harmonie, Respect, Zuiverheid en Rust

Het doel van de Japanse theeceremonie is om meer innerlijke rust te ervaren en om een band te creëren tussen de gastheer/vrouw en de gasten.

Een theeceremonie kan worden gezien als een vorm van mindfulness. Door in het moment te zijn zul je vanzelf tot rust komen. Even geen zorgen meer, een tijd om alles los te laten.

Om tijdens de traditionele theeceremonie geconcentreerd te blijven wordt deze in stilte uitgevoerd en zijn alle handelingen heel precies en nauwkeurig.

Tijdens het drinken van de Matcha ben je je veel bewuster van alle zintuiglijke prikkels.
Je geniet van de lekkernijen,
de traditionele bereiding en
de warmte van de kom.
Je proeft de Matcha...
Je luistert naar de mooie muziek
en je bent je bewust van alles om je heen...

.......
Een stukje geschiedenis:
.......

Wa Kei Sei Jaku
De 4 principes van de Japanse theeceremonie, zoals achtergelaten door theemeester Sen No Rikyū, zijn:

Harmonie (Wa)
Respect (Kei)
Zuiverheid (Sei) en
Rust (Jaku)

Het zijn deze principes die theemeesters proberen te integreren in hun dagelijks leven. Deze principes zijn de weerspiegeling van de pure geest en ziel van Rikyū. Na veel oefenen kunnen deze principes worden gerealiseerd.

Wa
Staat voor Harmonie.
Harmonie is het ultieme ideaal voor de mens. Het is de positieve interactie tussen de gastheer/vrouw en de gasten tijdens een theeceremonie, maar ook tussen mensen in het dagelijks leven. Thee is het delen tussen gastheer/vrouw en de gasten en is dus geen eenzame bezigheid. De gebruiksvoorwerpen, die tijdens de theeceremonie worden gebruikt, zijn in harmonie met elkaar. Ze zijn van hetzelfde thema en van dezelfde kleuren.

Kei
Staat voor Respect.
Respect is het vermogen om anderen te begrijpen en te accepteren, zelfs diegene met wie we het misschien niet eens zijn. Als we aardig zijn voor anderen en ons eigen ego opzij kunnen zetten kunnen we respect ervaren. Bij een theeceremonie is de aandacht van de gastheer/vrouw bij de gasten en die van de gasten bij de gastheer/vrouw. Het is dit voortdurend delen en ontvangen dat de theeceremonie zo bijzonder maakt. Het is belangrijk om alles en iedereen met hetzelfde respect te behandelen. De prijs van een object mag niet bepalen hoe het wordt behandeld. Een zuiver hart en respect kan dan worden gerealiseerd.

Sei
Staat voor Zuiverheid.
Zuiverheid is het vermogen om jezelf en anderen te behandelen met een puur en open hart. Dit is de echte essentie tijdens een theeceremonie. Met zuiverheid wordt niet schoon of rein bedoeld maar een zuiver hart. Met een zuiver hart kan de harmonie en respect worden gerealiseerd. Een zuiver hart is haar natuurlijke staat.

Jaku
Staat voor Rust.
Dit is het punt in de training en oefening waar een niveau van onbaatzuchtigheid (het niet-zelf) wordt bereikt. Enerzijds is dit het uiteindelijke doel, anderzijds is het een nieuw begin.
Een echte meester bereikt dit hoogste niveau als hij de idealen van Harmonie, Respect en Zuiverheid in praktijk brengt. Hij begint dan opnieuw met een fris en verlicht hart. Op dit punt kunnen de eindeloze mogelijkheden van het leven worden gerealiseerd.
.......

Genieten in het hier en nu, zonder oordeel, veel mensen kunnen zich daar niets bij voorstellen en het beste is dan ook om het gewoon te ervaren...

Voel je welkom bij één van onze MATCHA CEREMONIES geïnspireerd door de Japanse traditie.

We plannen deze op de Zaterdagmiddag.

Voor data, zie de agenda of hou Facebook in de gaten.


Bastiaan & Karin